Hírek

Hova fordulhatok, ha a szomszéd „befüstölt”?

A téli fűtés beálltával településünkön megnövekedett az illegális tüzelőanyagok (például gumi, ruha, cipő, műanyag stb.) használata, mely zavaró, egyes esetekben elviselhetetlen mértékben terheli a levegőt, károsítva lakóközösségünk környezetét és egészségét.

 A legfontosabb, amit a levegő védelmében tenni lehet, hogy tudjuk: mit nem szabad elégetni a háztartásokban, azaz ne kerüljenek mérgező vegyületek a levegőbe és hamuba.

A kezeletlen fa és papír kivételével tilos minden hulladék elégetése. Így például a kezelt (festett, lakkozott) fa (régi ablakkeret, ajtók, raklapok), rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes, fényes papírhulladék, PET-palack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag. Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát. Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel és a káros tevékenység tovább folytatódik, bejelentést tehet az illetékes Kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában, ahol panaszát a környezetvédelmi hatóságok kivizsgálják.

http://www.jaras.info.hu, https://kormanyablak.hu/hu/kormanyablakok

Lehetőség szerint, próbálja meg dokumentálni (fotó, videó) az esetet, illetve tanúkkal támassza alá.

Budakeszin engedélyezett égetési tevékenység: az avar és a kerti hulladék égetése.

Az égetés tavasszal március 1. – május 31. között; míg ősszel: szeptember 1. – november 30. között megengedett. A megjelölt időszakokon belül kizárólag pénteken 8-21 óra között, szombaton 8-12 óra között – az ünnepnapok kivételével – lehet az égetést végezni.

Fontos tudni, hogy a fenti önkormányzati rendelet betartását az önkormányzat, illetve a Budakörnyéki közterület-felügyelet ellenőrzi. A rendeletetekben foglalt szabályok be nem tartása, vagy megszegése esetén 150.000,- forintig terjedő közigazgatási bírság, vagy 50.000,- forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki.
A keletkező avart és kerti hulladékot a tűzvédelmi előírások megtartása mellett szabad égetni. Az égetést végző az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről és eszközökről. Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar esetén szabad végezni. Az égetés folyamatának gyorsítása érdekében légszennyező segédanyag nem alkalmazható. Tilos az égetés szociális, valamint nevelési és oktatási intézmények 100 méteres körzetében, azok működési ideje alatt.

Az égetést telken belül kell végezni.

További részletek:

http://www.bkktf.hu/hirek1/91-budakeszi/114-tajekoztatas-a-hulladekok-es-anyagok-egeteserol

header2.png
Székhely: 2092 Budakeszi, Fő u. 179.
Telephely: 2092 Budakeszi, Erdő utca 70.
Képviselő:  Korondy Tamás ügyvezető
Telefon:  06 23 / 451-305
Honlap:  bvv.budakeszi.hu
e-mail cím:  bvv.ugyintezo@gmail.com
© 2022 Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Kft

Search