Hírek

Bordács Gábor: Hulladék kisokos

Az elmúlt napok/hetek posztjai alatt többször felvetődött, hogy kellene egy komplett leírás az igénybe vehető szemétlerakó megoldásokról. A teljesség igénye nélkül néhány ötlet, hogyan váljunk meg a szeméttől, úgy hogy az ne az erdő szélén végezze. Köztük olyan tanácsokkal is, amiket hivatalos fórumon nem fogtok olvasni. Bátran lehet kiegészíteni, javítani.

 

Sitt:

Kisebb mennyiség esetén, amikor egy konténert csak összepiszkolnánk:

  • BVV Kft telephelye, 900 Ft/zsák.
  • Hulladék lerakó: hozzánk viszonylag közel a sóskúti van. M7 tárnoki lehajtónál. Csak „tiszta” sitt mehet 1500 Ft+áfa / m3, a gyakorlatban tömeget mérnek. Kb 1000 Ft/tonna. Ez egy hulladéklerakó, száraz időben nagy a por, eső után nagy a sár: csili-vili kocsival jól gondoljuk meg a dolgot. Ózon-Sóskút Kft. Június 2től nyitnak újra
  • Vannak cégek, akik zsákos sittet is elszállítanak-> google.

Zöldhulladék:

  •  Komposztáló
  • Depónia évi 8 matricát ad zöldhulladék elszállításra. Nem túl szerencsés a rendszer, mivel az is 8 matricát kap, akinek 10nm lebetonozott udvara van egy szem muskátlival és az is akinek van 10 diófája. Ha van muskátlis ismerős/szomszéd, akkor tőle el lehet kérni. Itt a csevegőn és pl ÖkoKeszi csoportban is szokott menni a cserebere főleg ősszel. De lehet venni is: pl Temető melletti virágosnál.
  • Pusztazámoron van a FKF egyik hulladéklerakója (nagyon közel a fent említett sóskúti lerakóhoz). Ide hordják Bp szemetének közel harmadát. Lakossági beszállítás is van: zöldhulladék, sitt, veszélyes hulladéktól mentes vegyes szemét. De a vírushelyzet miatt a lakossági beszállítás szünetel. Itt még nem jártam, árakról nem tudok. FKF.hu-n van elérhetőség
  • A házak előtt, közterületen keletkezett fűnyesedéknek, falevélnek a BVV Kft. telepített városszerte néhány komposztálót, pl Meggyes utca.
  • Árdarálóprogram-> BVV Kft.
  • Ha a szomszédról tudjuk, hogy fával fűt, akkor a felvágott gallyak jók lehetnek neki gyújtósnak. Pláne, ha a szomszédról tudjuk, hogy nem csak fával fűt, hanem időnként régi cipőt vagy fáradt olajat használ gyújtósnak...

Akkumulátor, régi háztartási gépek:

  • Habár ezeket veszélyes hulladék gyűjtéskor (évi kétszer van Keszin) is le lehet adni, a MÉH telepeken még pénzt is kapunk értük. Vashulladék ügyében bátran ajánlom a Zsolbert Kft-t. Törökbálint, Kamaraerdő melletti részén. MÉH telepektől szokatlan módon kedves, segítőkész személyzet. Sokat ne várjunk: évek óta padlón a hulladékvas ára, amibe a koronavírus még egyet belerúgott.

Veszélyes hulladék:

  • Festéket, vegyszerek, autógumi(4db), műszaki cikkek, fáradt olaj, stb. Évente kétszer 3 óra a Pátyi úti fatelep mellett(most tavasszal elmaradt). Elvileg csak helyi lakosoknak befizetett szemétcsekkel, de ha valaki már volt ilyenen az tudja, hogy 3-4 Depónia alkalmazott fogadja az odaérkező tömegeket, befizetett csekkel, lakcímkártyával még egyszer sem kellett bajlódnom.
  • Mivel a szisztéma máshol is ez, ezért ha az a 3 óra éppen nem megfelelő nekünk, akkor érdemes figyelni a 2 és 12. kerület hasonló akcióit, ott is akkora a káosz, hogy bárki vihet.
  • Fáradt sütőolaj: minden MOL kúton átveszik.
  • Fáradt motorolaj: egyes Mol kutak átveszik: pl a budaörsi Metro-OBI melletti
  • Használt elem, izzók, fénycsövek: TESCO-ban van gyűjtő.

Lomok:

  • Depónia szerződéssel rendelkezők évente egyszer 3m3 lom elszállításra jogosultak. A kihelyezhető lomok listája a Depónia Nonprofit Zrt. honlapján. Telefonon vagy emailben lehet időpontot egyeztetni. A depónia ad időpontot, jó esetben egy hónapon belül. Ha több van mint 3 m3, akkor érdemes a szomszédokkal összebeszélni, ha nekik pedig kevesebb. Csak lomokat visznek el, pl bontásból maradt nyílászárókat nem. Egy barátom nagybátyjának a kutyája mesélte: 2-3 dobozos sör vagy egy kis szotyipénz azonban csodákra képes.
  • Vegyes konténer
  • Vannak lomtalanításra/teljes házkiürítésre szakosodott cégek. Itt azért érdemes körültekintően választani, mert vannak olyan vállalkozók, akik után könnyen az erdei szemétkupacokon landolhat a lomunk.
  • Érdemes ingyen elvihető csoportokba is felrakni egy régi bútort, megunt, akár törött cuccokat, hihetetlen, hogy mik gazdát tudnak így cserélni a kidobás helyetPusztazámor

Használt ruha:

  • A TESCO-nál megszűnt a gyűjtő, de Budaörsön még van. Ha még használható: karitatív szervezetek. Bár a vírushelyzet miatt ez most nehézkes.

Pala

  • különösen veszélyes anyagnak minősül. Dunaújvárosban van megsemmisítő. Méretéhez és tömegéhez képest nagyon drága az elszállíttatása. Olvasni olyan szuperhősökről, akik magánemberként megpróbálták legálisan elvinni az Újvárosi égetőbe. Heteken át tartó levelezgetés-telefonálgatás, tanácstalanság és a bürokrácia teljes útvesztője a jutalmuk.
  • A hullámpalát neten ingyen vagy pár száz Ft-ért gyorsan elkapkodják garázsra, sufnira, kerítésnek. A sima palának nincs ilyen jó sorsra, érte fizetni kell keményen.

Hulladékudvarok:

Most hirtelen egy Google keresés alapján 2011-es a legrégebbi cikk, ami szerint hamarosan Budakeszin is lesz hulladék udvar. 1,5-2 évente újabb cikk a Hírmondóban, hogy most aztán tényleg, de tényleg lesz.

A legújabb verziók szerint az új szennyvíztelepnél lesz. Hamarosan. De tényleg!

Viszont amíg hamarosan elkészül, addig igénybe lehet venni más települések hulladékudvarait, legálisan persze nem, de elég egy budapesti rokon vagy az ő lakcímkártyája. Hozzánk közel Budapesten, a budai részen elég kevés van. Pl: Óbuda, Testvérhegyi út, viszont itt elég korlátozott a leadható anyagok listája. Fkf.hu.

A 15. kerületi, Károlyi úti hulladékudvar kiemelt hulladékudvar, oda nagyon sok minden lehet vinni, a fékolajtól kezdve a növényvédő szerekig, sitt is mehet. Vannak mennyiségi korlátok.

Jelenleg időpontfoglalás van érvényben ezeken a helyeken a vírushelyzet miatt.

(Forrás: Budakeszi Csevegő)

header2.png
Székhely: 2092 Budakeszi, Fő u. 179.
Telephely: 2092 Budakeszi, Erdő utca 70.
Képviselő:  Korondy Tamás ügyvezető
Telefon:  06 23 / 451-305
Honlap:  bvv.budakeszi.hu
e-mail cím:  bvv.ugyintezo@gmail.com
© 2022 Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Kft

Search